Kantabria leży nad Zatoką Biskajską. Od zachodu graniczy z Asturią, od południa z Kastylią i Leonem a od wschodu z Krajem Basków. To region wspaniałych plaż, pięknych gór oraz wyśmienitej gastronomii. Tradycjonalne potrawy to: cocido montañés (zupa z fasolą) , zupa z ciecierzycą cocido lebaniego (zupa z ciecierzycą), marmita (gulasz przygotowany na parze), sorropotún (gulasz z tuńczyka, ziemniaków, cebuli, pomidorów i papryki), słynna jest też wołowina z Kantabrii oraz sery i oczywiście owoce morza. W Kantabrii znajduje się prehistoryczna jaskinia Altamira wpisana Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO oraz Park Narodowy Picos de Europa.
foto: Chema Concellón
foto: Chema Concellón
foto: Iñaki Bolumburu
foto: Chema Concellón
foto: Pablo Fernández
Miasto portowe Santander w czasach rzymskich nosiło nazwę Portus Victoriae Iuliobrigensium. Obecna nazwa wywodzi się od imienia św. Emeteriusza (Santemter, Santenter, Santander),
męczennika, legionisty rzymskiego, którego ścięto wraz ze św. Kaledoniuszem. Ich głowy, według legendy, trafiły tu - jako
relikwie - w III lub IV w. W średniowieczu było w ważnym portem Kastylii i ośrodkiem handlu z Nowym Światem. Dziś jest popularnym ośrodkiem turystycznym i uzdrowiskiem.
foto: Lumiago
foto: Simonetta Di Zanutto
foto: Tracey Adams
Siedziba banku Santander
foto: Simonetta Di Zanutto
foto: Simonetta Di Zanutto
Pałacyk Palacete del Embarcadero, w którym organizuje się wystawy.
Pałac Palacio de la Magdalena został zbudowany między 1909 i 1911jako rezydencja rodziny królewskiej.
fuente; Javier Díaz Barrera
foto: Paco CT
Naprzeciw znajdziecie wyspę isla de Mouro ze słynną latarnią morską.
foto: José Miguel
Gotycka katedra
foto: Jane drumsara
foto: Corrado Cambiaghi
Kasyno
foto: Arrano
foto: Simonetta Di Zanutto
foto: Paco CT
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz