Galicja zajmuje najbardziej wysunięty północno zachodni region
Hiszpanii. Dzieli się na cztery prowincje: Orense, Pontevedra,
Lugo i La Coruna. W czasach starożytnych jej terytorium zamieszkiwały plemiona Iberów i Celtoiberów, region ten był nazywany
przez Rzymian Finis Terrae, którzy wierzyli, iż jest to kraniec
ziemi. Galicja była najbardziej znana w czasach średniowiecza, głównie
za sprawą drogi pielgrzymów Świetego Jakuba, prowadząca do Santiago de Compostela- stolicy regionu.
Galicja to także kraina gór, tysiąca rzek oraz zielonych pól i lasów. Bliskość Atlantyku sprawia, że powietrze jest tu
wilgotne i rześkie, a temperatury w lecie zdecydowanie bardziej znośne
niż w pozostałych regionach kraju.
W kuchnia galicyjskiej dominują owoce morza i ryby. do tradycjonalnych potraw należą: pescado en allada (ryby przygotowane na oleju,pieprzu i czosnku), małże-almejas a la marina, pulpo a feira ( ośmiornica w słodkiej papryce), postas ( gotowana wołowina), arrandas (papka z mąki, prosa lub owsa), filloas (naleśniki z kremem) lub filloas de sangre ( ze świńską krwią), saldo de castañas (zupa z kasztanów). Typowe alkohole to rodzaj wódki quiemada oraz wina: albariño, loureira i treixadura.
fuente: www.diccionariosdigitales.com
fuente: moiopretl.hol.es
foto: Artilanes.com
foto: Miguel Navaza
foto: Bernard Blanc
foto: ALFONSO1979
foto: juanjo aguar matoses
foto: luis vilanova
Santiago de Compostela to jedno z najpiękniejszych miast w Hiszpanii, leży ok. 35 km od wybrzeża Oceanu Atlantyckiego.Najważniejszym zabytkiem jest katedra wybudowana 8według legendy), od XI–XII do XVIII w. na miejscu spoczynku Św. Jakuba Większego jednego z dwunastu apostołów, uczniów Jezusa Chrystusa. Do miasta, które było w tamtym czasie jednym z trzech głównych celów średniowiecznego pątnictwa (obok Rzymu oraz Ziemi Świętej), wyruszali ludzie wszystkich stanów. Pielgrzymka do grobu apostoła bywała też traktowana jako element resocjalizacji, czy to zadany sobie samodzielnie, czy to nakazany wyrokiem sądowym. Na szlakach do Composteli, zwanych Drogą św. Jakuba, znajdują się liczne schroniska, prowadzone głównie przez bractwa pątnicze św. Jakuba Apostoła.
Zespół zabytkowy starego miasta, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Znajdziecie tu liczne kościoły, klasztory i pałace.
foto: Carlos Cabanillas
foto: Carlos de Vega
foto: Efrén Sánchez
foto: fran
Przy katedrze znajdziecie pałac Pazo de Xelmirez, zbudowany z polecenia arcybiskupa Diego Xelmíreza.
foto: Alberto
Kościół San Francisco
foto: Wendigo
foto: Wendigo
W klasztorze San Martin Pinario mieści się muzeum ze zbiorem obrazów i rzeźb. Wejście 2,50 €
foto: Efrén Sánchez
Obok katedry znajduje sie plac plaza de Platerías, który zamyka Casa de Cabido z 1758 r.
foto: Carlos Cabanillas
Pałac El Palacio de Rajoy z XVIII w.
foto: Efrén Sánchez
Hostel Królów Katolickich wybudowany z ich rozkazu w 1501 r, aby leczyć pielgrzymów przybywających do miasta.
foto: Carlos Cabanillas
foto: Rubem Porto Jr.
foto: Eduardo Rodriguez Recio
Pokój dwuosobowy w hotelu kosztuje od 32 €
Polecane restauracje:
Cedros Restaurant: Rua do Vilar 81, 3 € - 20 €
Bierzo Enxebre: Rua Troia 10, 4 € - 12 €
Café bar restaurante QUENA: Calle Horreo 96, 5 € - 15 €
Bicoca: Entremuros 4, 6 € - 12 €
Restaurante Tarará: Calle Carretas 22, 9 € - 15 €
Pecaditos: Porta faxeira 15, 10 €
W kuchnia galicyjskiej dominują owoce morza i ryby. do tradycjonalnych potraw należą: pescado en allada (ryby przygotowane na oleju,pieprzu i czosnku), małże-almejas a la marina, pulpo a feira ( ośmiornica w słodkiej papryce), postas ( gotowana wołowina), arrandas (papka z mąki, prosa lub owsa), filloas (naleśniki z kremem) lub filloas de sangre ( ze świńską krwią), saldo de castañas (zupa z kasztanów). Typowe alkohole to rodzaj wódki quiemada oraz wina: albariño, loureira i treixadura.
fuente: www.diccionariosdigitales.com
fuente: moiopretl.hol.es
foto: Artilanes.com
foto: Miguel Navaza
foto: Bernard Blanc
foto: ALFONSO1979
foto: juanjo aguar matoses
foto: luis vilanova
Santiago de Compostela to jedno z najpiękniejszych miast w Hiszpanii, leży ok. 35 km od wybrzeża Oceanu Atlantyckiego.Najważniejszym zabytkiem jest katedra wybudowana 8według legendy), od XI–XII do XVIII w. na miejscu spoczynku Św. Jakuba Większego jednego z dwunastu apostołów, uczniów Jezusa Chrystusa. Do miasta, które było w tamtym czasie jednym z trzech głównych celów średniowiecznego pątnictwa (obok Rzymu oraz Ziemi Świętej), wyruszali ludzie wszystkich stanów. Pielgrzymka do grobu apostoła bywała też traktowana jako element resocjalizacji, czy to zadany sobie samodzielnie, czy to nakazany wyrokiem sądowym. Na szlakach do Composteli, zwanych Drogą św. Jakuba, znajdują się liczne schroniska, prowadzone głównie przez bractwa pątnicze św. Jakuba Apostoła.
Zespół zabytkowy starego miasta, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Znajdziecie tu liczne kościoły, klasztory i pałace.
foto: Carlos Cabanillas
foto: Carlos de Vega
foto: Efrén Sánchez
foto: fran
Przy katedrze znajdziecie pałac Pazo de Xelmirez, zbudowany z polecenia arcybiskupa Diego Xelmíreza.
foto: Alberto
Kościół San Francisco
foto: Wendigo
foto: Wendigo
W klasztorze San Martin Pinario mieści się muzeum ze zbiorem obrazów i rzeźb. Wejście 2,50 €
foto: Efrén Sánchez
Obok katedry znajduje sie plac plaza de Platerías, który zamyka Casa de Cabido z 1758 r.
foto: Carlos Cabanillas
Pałac El Palacio de Rajoy z XVIII w.
foto: Efrén Sánchez
Hostel Królów Katolickich wybudowany z ich rozkazu w 1501 r, aby leczyć pielgrzymów przybywających do miasta.
foto: Carlos Cabanillas
foto: Rubem Porto Jr.
foto: Eduardo Rodriguez Recio
Pokój dwuosobowy w hotelu kosztuje od 32 €
Polecane restauracje:
Cedros Restaurant: Rua do Vilar 81, 3 € - 20 €
Bierzo Enxebre: Rua Troia 10, 4 € - 12 €
Café bar restaurante QUENA: Calle Horreo 96, 5 € - 15 €
Bicoca: Entremuros 4, 6 € - 12 €
Restaurante Tarará: Calle Carretas 22, 9 € - 15 €
Pecaditos: Porta faxeira 15, 10 €
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz