Portowe miasto położone na półwyspie oddzielającym odnogę Zatoki Kadyksu od Oceanu Atlantyckiego. Kadyks jest nazywany "srebrną filiżaneczką", właśnie ze względu na położenie, kszałt oraz światła miasta odbijające się w morzu. Jest to najstarsze miasto w tej części Europy, badania dowodzą, iż pierwsi osadnicy pojawili się już tutaj 3.000 lat temu. Kadyks toczy spór z Sewillą o tytuł kolebki
flamenco. Muzykę, którą słychać na każdym rogu, przywiedli do Andaluzji
Cyganie.
foto: arkaninger
foto: Alejandro_Cortés
Zamek Santa Catalina leży na końcu plaży La Caleta.
foto: txikita69
foto: Szymon Stoma
Zamek San Sebastián leży na wysepce plaży La Caleta, według tradycji stoi na miejscu świątyni Kronosa.
foto: Pau Bou
Katedra Catedrál de Cádiz. Bilet kosztuje 5 €, w niedziele od 11.00 do 12.30 gratis.
foto: mariachi_
foto: scorche
Plac Plaza de España
foto: quinocho
Bramy Ziemi Las Puertas de Tierra są to resztki murów otaczające dawniej miasto z bramą wejściową. która oddziela starówkę od nowego miasta.
foto:jugarenequipo1
Teatr Rzymski z I w, jest drugim co do wielkości tego typu teatrem po teatrze Pompejusza w Rzymie.
foto: txikita69
foto: txikita69
foto: txikita69
foto: txikita69
Plac Plaza de San Juan de Dios
foto:jugarenequipo1
Alameda Apodaca
foto: Jorge Marco
Park Genoves
foto: JFCCadiz
Figowiec
foto: txikita69
Kuchnia tego regionu jest bardzo urozmaicona, bogata przede wszystkim w potrawy z warzyw, ryb i owoców morza.
Polecane restauracje:
Costasol: Plaza Almudaina 5, plaża Santa Maria del Mar, 2 € - 20 €, a także bary: Casa Paco i Casa Flores.
Restaurante La Despensa: C/ Escritor Ramon Solis 9, 2 € - 19 €
Restaurante El Teniente Seblon: Posadilla, 4, 5 € - 18 €
Restaurante Balandro: Alameda Apodaca 22, 15 € - 20 €
El Faro , El Alberto, Casa Manteca: bary tapas i restauracje, gdzie serwują tradycjonalne potrawy: c/ Corralon w dzielnicy La Viña.
Hotele, pokój dwuosobowy:
Pensjonat España: 45 €
Hostel Bahia : 79 €
Hospederia Marques: 50 €
Dormir en Cadiz: 55 €
Hotel Regio 2: 93 €
Kuchnia tego regionu jest bardzo urozmaicona, bogata przede wszystkim w potrawy z warzyw, ryb i owoców morza.
Polecane restauracje:
Costasol: Plaza Almudaina 5, plaża Santa Maria del Mar, 2 € - 20 €, a także bary: Casa Paco i Casa Flores.
Restaurante La Despensa: C/ Escritor Ramon Solis 9, 2 € - 19 €
Restaurante El Teniente Seblon: Posadilla, 4, 5 € - 18 €
Restaurante Balandro: Alameda Apodaca 22, 15 € - 20 €
El Faro , El Alberto, Casa Manteca: bary tapas i restauracje, gdzie serwują tradycjonalne potrawy: c/ Corralon w dzielnicy La Viña.
Hotele, pokój dwuosobowy:
Pensjonat España: 45 €
Hostel Bahia : 79 €
Hospederia Marques: 50 €
Dormir en Cadiz: 55 €
Hotel Regio 2: 93 €
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz