Alhambra

Alhambra
AlbertNLFoto

Przepisy z kuchni hiszpańskiej.

 Paella

Paellę przyrządza się na specjalnej patelni, jendak można ją zastąpić zwykłą patelnią.
Składniki ( porcja dla 4 osób):
320 g ryżu, 8 średnich kawałków kurczaka bez skóry, 5 średnich kawałków królika, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka szafranu, 12 łyżek utartych pomidorów, 400 g fasolki szparagowej, 3 karczochy, 100 g białej fasoli (namoczyć przez noc), oliwa, woda i sól.  Można dodać czerwoną paprykę.
Zrumienić mięso na rozgrzanej oliwie. Dadać pokrojone warzywa i fasole, kiedy się usmażą, dodać przetarte pomidory, po kilku minutach dodać paprykę w proszku. Smażyć chwilę na małym ogniu. Dodać tyle wody, aby przykryła mięso i warzywa, posolić.  Gotować 20 min. i w razie potrzeby dolać wody. Dodać ryż i szafran, wymieszać i gotować na silnym ogniu 8 minut. Zmniejszyć płomień i gotować dalszych 8 minut. Kiedy odparuje wszystek płyn zostawiamy potrawę na bardzo małym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia i zostawić 5 minut, aby ryż napęczniał.
  Danie główne.

                                        fuente: www.criticadinamica.com

Tortilla- omlet ziemniaczany

 Składniki: 5 małych ziemniaków, pół cebuli,  4 jajka, oliwa, sól.

Ziemniaki pokroić w plastry. Wlać na patelnię sporo oliwy, kiedy się rozgrzeje dodajć ziemniaki. Smażyć 10 minut i wyłożyć na talerz.Cebulę pokroić w półplasterki i zrumienić, wyjąć z patelni. Wymieszać w misce jajka z solą, dodać cebulę i  ziemniaki. włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą  i jak się zrumieni przewrócić na drugą stronę (ja robiłam to przez przyłożenie talerza szerszego od patelni a najlepiej tacy, do patelni, odwrócenie patelni, tak aby ta nieusmażona strona była na wierzchu, a następnie zsunięcie placka na patelnię).
   Przystawka.

                                               fuente: magazine.horasur.com
 

Crujientes de dátil - kruche daktyle

 Składniki (8 sztuk): 8 daktyli, 8 plastrów bekonu, oliwa.

Wyjąć pestki z daktyli, zawinąć daktyle w plastry bekonu, spiąć je wykałaczką i smażyć w dużej ilości oliwy.
  Przystawka.

                                          fuente:www.recetin.com


Arroz a la costra - ryż zapiekany z jajkiem

Składniki (4-6 porcji): 40 dag ryżu, pętko kaszanki i pętko ulubionej kiełbasy ( w orginale chorrizo), pół królika lub kurczaka (dowolnie), 8 jajek, pomidor, litr wywaru z warzyw, oliwa, sól i pieprz.

Opruszyć kawałki królika solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanej oliwie, wyjąć z patelni. Pokroić kaszankę i kiełbasę, podsmażyć i wyjąć z patelni. Przetrzeć pomidor, podsmażyć i gotować chwilę w garnku, dodać królika, wlać wywar i gotować 10 min. Dodać ryż i gotować następne 15 min, wrzucić kaszankę i kiełbasę.
Wlać na wierzch ubite jajka i zapiekać 15 min w temp. 180º.
  Danie główne.

                                        fuente: www.mundorecetas.com


Pastel de carne - ciastko z mięsem
Składniki (6 porcji):
Ciasto: pół kg mąki, 400 g margaryny, 1 jajko, 1 łyżeczka smalcu, 1 łyżeczka soli, sok z 1/3 cytryny.
Wsypać mąkę do miski, na środku zrobić wgłębienie i dodać szczyptę soli, kapkę oleju i pół filiżanki wody, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto i wyciąć 8 okręgów( średnica zależy od wielkości foremek). Wkładamy wycięte kawałki do okrągłych foremek, pamiętając, żeby ciasto lekko wystawało poza ich krawędzie, tylko tak będzie możliwe zlepienie ciasta.

Farsz: 25 dag wołowiny, 10 dag szynki, 10 dag chorizo (można zastąpoć kiełbasą), 2 pomidory, 2 zielone papryki, 2 jajak ugotowane na twardo, oliwa, sól i pieprz.

Pokroić mięso i wędlinę, wymieszać, posolić i popieprzyć, odstawić. Posiekać warzywa i jajka. Podsmażyć pomidory i paprykę, dodać resztą składników. Wyłożyć farsz na ciasto w foremkach i przykryć wcześniej wyciętymi  z ciasta kawałkami. Trzeba dobrze zlepić brzegi. Roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch każdego ciastka. Piec w średniej temperaturze godz.
  Danie główne.

                                     fuente:murciarec.wordpress.com

Pelotas con caldo  - pulpety w rosole
Składniki: 800 g mielonej wieprzowiny, 100 g zmielonej słoniny (dowolnie), 50 g orzeszów piniowych, 4 ząbki czosnku, pół cytryny, 100g bulki, 4 jajka, trochę mleka, natka pietruszki, sól i pieprz, 1 litr rosołu z kury.

Namoczyć chleb w mleku. Wymieszać mięso, słoninę, posiekany czosnek i pietruszkę, orzeszki, sól i pieprz. Na końcu dodać jajka i odciśniętą bułkę i sok z cytryny. Zagotować rosół i wrzucać uformowane wcześniej pulpety, do rosołu można dodać troszkę soku z cytryny. Gotować ok. 10 min.
Typowa wigilijna potrawa.

                                                   fuente: bejar.biz

 Olla gitana - cygański garnek

 Składniki: 40 dag ciecierzycy, 25 dag fasolki szparagowej, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 20 dag cukinii, 2 suszone pomidory (chyba można zastąpić świeżymi), 1 zielona papryka, 1 cebula, kromka chleba, 2 łyżki octu winnego, główka czosnku, 8 dag migdałów, oliwa.

Moczyć ciecierzycę całą noc. Oplukać ciecierzycę, włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby ją przykryła. Dodać posiekaną małą cebulę, całą , nieobraną główkę czosnku, pokrojone i obrane ze skórki pomidory lub suche w całości, pokrojoną fasolkę, paprykę i marchewkę. Na końcu wlać odrobinę oliwy i gotować aż ciecierzyca będzie miękka. W moździeżu rozetrzeć posiekane migdały z pokrojonym chlebem, octem i odrobiną wody, aż powstanie gęsta masa ( ja bym to zmiksowała, zamiast męczyć się, ucierając w moździerzu).  Obrać i pokroić ziemniaki i cukinię i wrzucić do garnka, dodać także utartą masę migdałową i gotować 20 min.
  Danie główne.

                                          fuente: tastespace.wordpress.com

Ensalada pippirana
Składniki: 6 pomidorów, 2 zielone papryki, 2 szarotki, 2 ugotowane na twardo jajka, duża puszka tuńczyka, 2 ząbki czosnku, ocet winny i oliwa.

Pokroić warzywa w dwucentymetrowe słupki, jajka na średniej wielkości kawałki, posiekać drobno czosnek, wymieszać wszystko, dodać odciśniętego tuńczyka, sól i pieprz. Na koniec wlać trochę oliwy i ocet według gustu. Wstawić do lodówki.

                                      fuente: lasrecetasdemartin.blogspot.com

 Gazpacho - chłodnik pomidorowy
Składniki ( 4 porcje):  6 dojrzałych pomidorów, 2 szalotki pokrojone w kostkę, 1 zielona papryka pokrojona w kostkę, 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę, 2 ząbki czosnku, 2 kromki chleba bez skórki,  100 ml oliwy, pół litra wody.

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, zmiksować z posostałymi warzywami, wodą i chlebem, pod koniec miksowania dodaj oliwę. Zwykle podaje się z grzankami picatostes.

                                       fuente: ths.gardenweb.com


Torrijas - deser z chleba
 Składniki: sucha bagietka pokrojona na ok 1 cm kromki, litr mleka, lask wanilii, cynamon, 5 jajek, skótka z cytryny, oliwa lub olej do smażenia.

Zagotować mleko, wrzucić przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, pół łyżeczki cynamonu, łyżkę cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie więcej) i skórkę z cytryny w kawałkach. Kiedy mleko wystygnie, odcedzić. Namoczyć kromki w tym mleku z obydwu stron, tak, aby się nie rozpadły, tylko nasiąkły mlekiem. Moczyć każdą kromkę w roztrzepanych jajkach i smażyć na rozgrzanej oliwie. Wykładać na talerz wyściełany papierowymi serwetkami ( w ten sposób wchłonią nadmiar oleju) i oproszyć torrijas cukrem i cynamonem.


                                     fuente: www.recetasdiarias.com


Papas aliña - ziemniaki w sosie czosnkowym
Składniki ( 4 porcje): 1 kg ziemniaków, 2/3 szkl. oliwy, 1/3 octu winnego ( org. Vinagre de Jerez), 1  cebula, natka pietruszki i sól.

Wyczyścić ziemniaki i ugotować w mundurkach. Zdjąć skórkę z gorących ziemniaków i pokroić je na duże kawałki.  Posiekać cebulę i natkę. Wlać oliwę i ocet do szklanki, posolić i mieszać łyżeczką aż trochę zgęstnieje. Dodać do ziemniaków cebulą, polać sosem i posypać natką. Kiedy wystygną wstawić do lodówki. Można dodać jajka na twardo i tuńczyka z puszki.
  Przystawka.

                               fuente: lasrecetasdemisamigas.blogspot.com


Espinacas con garbanzos - szpinak z ciecierzycą
Składniki (6 porcji): 2 pęczki szpinaku, lub 2 paczki mrożonego, pół kilo ciecierzycy, 4 ząbki czosnku, 2 kromki chleba, Łyżka słodkiej papryki  w proszku, łyżeczka kminku, oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Namoczyć ciecierzycę przez noc. Ugotować ciecierzycę aż będzie miękka, gotować szpinak 10 min. Usmażyć całe, obrane ząbki czosnku i kromki chleba z obu stron, przełożyć do moździerza, dodać kminek, ocet i sól i rozetrzeć lub zmiksować.  Włożyć do garnka szpinak, ciecierzycę, utartą masę, paprykę i oliwę, w której smażyliśmy czosnek, wzmieszać i zagotować.
  Danie główne.

                                            fuente: sopasyamojar.blogspot.com


Pisto
Składniki: 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 bakłażan, 4 marchewki, puszka pomidorów konserwowych, łyżeczka cukru, sól, oliwa.

Posiekać wszystkie warzywa. Podsmażyć cebule na złoty kolor, dodać pozostałe warzywa i dusić pół godz. na małym ogniu. Podawać z chlebem.
    Danie główne.

                                         fuente:www.recetasdiarias.com

Salmorejo - chłodnik
Składniki: 150 ml oliwy, 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów, 20 dag suchej bułki, ząbek czosnku, sól.

Pokroić pomidory na ćwiartki i zmiksować, przetrzeć przez sitko. Pokroić bułkę na małe kawałki, dodać do pomidorów i moczyć 10 min. Czosnek przekroić wzdłóż i wyjąć środek ( podobno to zapobiega "czosnkowemu oddechowi"), dodać do pomidorów, wlać oliwę, posolić i zmiksować. Schłodzić w lodówce, podawać posypane kawałkami szynki i jajka.

                                      fuente: proyectoalpanpan.blogspot.com
 

Patatas endiabladas - diabelskie ziemniaki
Składniki (4 porcje): 1 kg małych ziemniaków, 1 cebula, 3 pomidory, 3 jaka ugotowane na twardo, mała puszka zielonych oliwek, puszka tuńczyka,  pół szkl. oliwy, ocet winny i sól.

Ugotować ziemniaki w mundurkach i jajka. Obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę, tak samo jajka i pomidory, cebulę posiekać. Wymieszać składniki, polać oliwą wymieszaną z octem, posolić. Można dodać majonez.
Sałatka.

                                  fuente: astigitana-cocinarencasa.blogspot.com


Sopa de ajo - zupa czosnkowa
Składniki (4 porcje): 4 kromki czerstwego chleba, litr wody, 4 łyżki oliwy, 4 jajka, 6-8 przekrojonych wzdłuż ząbków czosnku, ocet winny.

Gotować czosnek w litrze wody z oliwą 10 min. Dodać pokrojony na duże części chleb i kiedy się namoczy, zdjąć z ognia i dodać surowe jajka. Mieszamy widelcem jajka, aby rozlały się żółtka, uważając, żeby chleb się nie rozpadł. Podgrzać wszystko minutę i wlać łyżkę octu ( w zależności od gustu). 

                                     fuente: www.lachozademigue.com

Calabaza frita - smażona dynia
Składniki: 1 dynia (org. używa się tej o podłużnym kszałcie, jest mniejsza), 3-4 ząbki czosnku, oregano, oliwa, oct winny i sól.

Pokroić dynię w kostkę i smażyć na oliwie aż kawałki się rozpadną. Rozetrzeć w moździerzu czosnek, oliwę, ocet, oregano i dodać do dyni, posolić.
  Danie główne.

                                         fuente: cocina.facilisimo.com


Flamenquines - schab nadziewany szynką
 Składniki (6 flamenquines): 6 kawałków schabu jak na kotlety (można zastąpić piesią z kurczaka), 125 g szynki jamon ( można zastąpić plastrami innej szynki), łyżeczka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki, oliwa, sól oraz 2 jajka, mąka i tarta bułka do panierki.

Rozbić kotlety. Wymieszać sok z cytryny,trochę oliwz, posiekany czosnek, natkę i sól. Namoczyć w tym kotlety, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godz. Każdy kotlet przykryć szynką ( można dodać plastry sera), zwinąć w rulon, panierować w mące, jajku,  bułce tartej i smażyć.
  Danie główne.

                                                        fuente: www.asopaipas.com

Migas - danie pasterzy
Składniki (4 porcje): kilo czerstwego chleba, 60 g boczku, 700 ml wody, ząbek czosnku, 50 ml oliwy, 150 g chorizo (można zastąpić inną kiełkasą), 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól.

Pokroić chleb i namoczyć w posolonej wodzie. Smażyć  pokrojony boczek i kiełbasę na oliwie 4 min, wyjąć z patelni, zostawiając oliwę. Wrzucić lekko zgniecione ząbki czosnku i kiedy sie zrumienią dodać chleb, trzeba go rozgnieść, aż sie rozpadnie. Dodać usmażoną wędlinę i boczek, posypać paprzką, posolić, chwilę smażyć, mieszając. Można dodać winogrona.
   Danie główne

                               fuente:www.misrecetaspreferidas.com

Patatas Bravas

Składniki: 700 gr ziemniaków, 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Sos: 700 gr słodkich pomidorów, 50 ml białego wytrawnego wina lub wody, po jednej małej cebuli białej i czerwonej, mała papryczka chilli, kilka ząbków czosnku, 30 gr masła lub 3 łyżki oliwy z oliwek, pieprz i sól.

Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować tak, aby pozostały twarde w środku. 
Sos: Sparzyć i obrać pomidory, drobno pokroić. Posiekać cebule, usmażyć je na oliwie lub maśle. Następnie wlać wino i dusić do momentu jego wyparowania. Papryczkę chilli posiekać i dodać razem z pomidorami. Dusić aż zgęstnieje. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć ziemniaki aż się zarumienią,następnie dodać sos. Podawać na zimno.
 Przystawka.

                                               fuente: pasajerosaltren.net

Gazpacho manchego

Składniki (4 porcje): 400 g mięsa z królika( dowolnie), tyle samo z kurczaka, 1 cebula, 2 dojrzałe pomidory, 1 czerwona papryka, 4 ząbki czosnku, słodka papryka w proszku, majeranek tymianek, liść laurowy, gałka muszkatałowa, pieprz, sól i oliva.

Placek: 200 ml wody, 300 g mąki żytniej, szczypta soli. 
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki, jeśli wyjdzie za rzadkie. Rotwałkować tak aby placek miał pół cm grubości, ponakłuwać widelcem i piec w temp. 180 º. Placek piecze się bardzo szybko, więc jak tylko się zrumieni, wyjąć z piekarnika.

 Gazpacho
Rozgrzać w garnku 4 łyżki oliwy, poćwiartować mięso na średnie kawałki, posolić i smażyć na  złoty kolor. 
Dodać  pokrojone warzywa i smażyć chwilę. Dodać zmiksowane pomidory i paprykę w proszku, dobrze wymieszać i dalać 2 litry wody, tak, żeby przykryła mięso i warzywa. Na koniec dodać po pół łyżki przypraw i szczyptę pieprzu i gotować na małym ogniu 20 min. Podzielić placek na małe kawałki i wrzucić je do gazpacho, po czym gotować 10 minut.

                                       fuente: azafrandehebra.blogspot.com
 

Potaje de lentejas  (Gulasz z soczewicy)

Składniki (4 porcje). 320 g soczewicy, 2 ziemniaki, 2 marchewki, ząbek czosnku, 2 liście laurowe, pół cebuli, 2 pomidory, cukinia, pół łyżeczki ostrej papryki w proszku, kostka rosołowa, pieprz i sól.

Soczewicę namoczyć parę godzin i gotować w tej samej wodzie aż będzie miękka, dodać pokrojone ziemniaki i dalej gotować. W tym czasie na rozgrzanej oliwie usmażyć lekko rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę i 3 łyżki posiekanej szynki lub kiełbasy. Dodać pokrojoną w talarki marchew i cukinię, smażyć parę minut. Wszystko dodać do soczewicy, wrzucić obrane i posiekane pomidory (można zastąpić 3 łyżkami  koncentratu), liście laurowe i kostkę rosołową. Jak ziemniaki będą miękkie przyprawić do smaku. 
Pod koniec gotowania trzeba mieszać co jakiś czas, żeby gulasz się nie przypalił. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję można dodać wody i wyjdzie zupa.
Soczewicę można zastąpić fasolą.


                                       fuente: gourmetapas.wordpress.com


Churros
250 ml mleka, 100 g masła, 1 łyżka stołowa cukru, 125 g mąki, 3 żółtka, olej roślinny do smażenia, gorąca czekolada w proszku.

W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem. Przesiać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Dodać żółtka i wymieszać. Przełożyć ciasto do woreczka do wyciskania z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskać paski ciasta do oleju rozgrzanego do 180°C. (muszą się zanurzyć) Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Posypać cukrem. Churros jje się mocząc je w gorącej czekoladzie lub kawie.


                                                         fuente: wasanga.com


Tortilla de judías (omlet z fasolą)
4 jajka i 2 białka,  -200 g białej fasoli konserwowej, 1 łyżeczka oliwy, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz.

Fasolę wyłożyć na sitko, wypłukać i odcedzić. Usmażyć na złoty kolor posiekany czosnek, dodać fasolę, posiekanć natkę, przyprawić i dalej smażyć. Ubić jajka z odrobiną soli i dodać usmażoną fasolę. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy i wlać masę jajeczną, smażyć aż jajka się zetną ( z dwóch stron). 


                                             fuente: Las Recetas de Maria


Hornazo

Ciasto:
750 g mąki, 150 ml oliwy lub oleju, 50 g masła, 125 ml białego wina, 125 ml letniej wody, 25 g drożdży, 10 g soli, szczypta cukru, 2 ubite jajka.

Farsz:
10 filetów schabowych marynowanych (liść laurowy, oregano, 2 posiekane ząbki czosnku, kminek, zalać to winnym octem i wstawić 2 godz. do lodówki, usmażyć), 8 plastrów szynki, 8 grubych plastrów czorizo.

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Dodać oliwę, wino i rozpuszczone masło. Wymieszać i dodać cukier, sól i 2/3 roztrzepanych jaj. Dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę (w formie wulkanu) na środek wlać wymieszane wcześniej "mokre" składniki. Mieszać dodając powoli mąkę z "boków" wulkanu do momentu aż zacznie się formować kula. Wysypać stolnicę mąką i zagnieść kulę, przełożyć do miski i przykryć czystą ścierką na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, oderwać kawałek na dekoraję, resztę podzielić na dwie części. Rozwałkować: jedną część -spodnia, musi być trochę grubsza. Wyłożyć blachę ciastem, na wierzch kładziemy warstwami: filety, plastry szynki i czorizo. Przykryć warstwą ciasta, zlepić brzegi, nakłuć wierzch ciasta widelcem. Dekorujemy resztą odłożonej wcześniej masy ( tradycyjna forma to paski), posmarować resztą ubitych jajek, wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 190º) na 30 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na godzinę, serwuje się jako danie zimne.




Zarangollo murciano

2 cebule, 3-4 średnie cukinie, 3 jajka, oliwa, sól i pieprz.

Cebulę pokroić w piórka, cukinię w cienkie plasterki. Podsmażyć cebulę, odrobinę posolić. Dodać cukinię, doprawić i smażyć na dużym ogniu aż nieco zmięknie, zmniejszyć płomień i dalej smażyć do momentu odparowania wody.  Wbić jajka i delikatnie mieszać aż jajka się nieco zetną, ale nie za bardzo. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz